Gdzie występują metale ciężkie?
Żyjemy z nimi za pan brat, stały się nieodłącznym elementem naszego życia, otaczają nas zewsząd. Tak się do nich przyzwyczailiśmy, że nie zauważamy ich negatywnego wpływu na nasze życie.
Intensywny kolor, piękny wygląd, uwydatniony smak, długi termin przydatności do spożycia, wspaniały zapach… to kilka najistotniejszych czynników, którymi kierujemy się przy zakupie produktów codziennego użytku.
Uśpiona czujność, brak chęci dociekania prawdy, wygoda, lenistwo…”fałszywy„ luksus… Powodują, że jesteśmy potencjalnymi ofiarami krzykliwych reklam, przemysłu chemicznego oraz ogromnych koncernów-dla których liczy się tylko zysk… nie nasze dobro i zdrowie!!!
O chorobach, które wywołują wszędobylskie toksyny, pisałam już powyżej, ale ku lepszemu zapamiętaniu przypomnę… t.j. nowotwory, choroby skóry, nadciśnienie, choroby Alzhaimera, depresje, … itd.
Na czym polega toksyczność metali ciężkich?
Rozłożone w czasie narażenie na niskie dawki-w efekcie ich znaczna kumulacja w organizmie w postaci chorób.
Przybliżę kilka przykładów metali ciężkich(występowanie i krótka charakterystyka).
ARSEN – pestycydy, insektycydy,herbicydy(przemysł rolniczy)
ALUMINIUM – transport, budownictwo, elektronika, proszki do pieczenia,barwniki, środki konserwujące,folia aluminiowa, antyperspiranty
KADM – najbardziej narażeni na jego oddziaływanie są spawacze oraz palacze tytoniu, hamuje też działanie witaminy D
RTĘĆ – kosmetyki do ciała, pralki, lodówki, zamrażarki, żarówki, ryby, amalgamaty-metalowe wypełnienia zębów
OŁÓW – farby, benzyna, huty, produkty spożywcze
Neutralizacja metali ciężkich
Co neutralizuje metale ciężkie:
- kwas alfa-liponowy – brokuł, cebula,pomidory,szpinak
- N-acetylocysteina – czosnek, brokuły, cebula, jajka, soja
- cynk – pestki dyni, kakao, migdały
- przyprawa kolendra
- sauna – poprzez intensywne wypocenie tracimy głównie ołów, arsen, kadm
- witamina B1 – zboża, kasze, orzechy włoskie – usuwa głównie ołów
- witamina C – czerwona porzeczka i papryka, dzika róża, truskawki, cytryna,
- antocyjany – maliny, jagody
- biotyna – orzechy włoskie, groch, soja