Pestycydy

Co to są pestycydy?

Według Wikipedii pestycydy to środki ochrony roślin (fitofarmaceutyki).
Ich zadaniem jest ochrona roślin uprawnych przede wszystkim przed grzybami (fungicydy), owadami (insektycydy) i chwastami (herbicydy).

Są bardzo grożne, niebezpieczne dla człowieka.

Powodują:
– zmiany mutagenne, teratogenne
– przyczyna nowotworów (prostaty, żołądka, przełyku, płuc, ust, skóry, układu oddechowego)
– Zaburzają gospodarkę hormonalną i enzymatyczną organizmu
– choroby układu oddechowego, trawiennego, limfatycznego, jak również chorób skórnych
– wady wrodzone
– niepłodność
– zaburzenia neurologiczne
– cukrzycę

Sami widzicie, jaki ogrom zniszczeń powodują powyższe środki, unikajmy ich zatem jak ognia. Stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a niekiedy i życia człowieka.
Pestycydy docierają do roślin w wyniku bezpośredniego oprysku ich powierzchni oraz przez system korzeniowy. Kumulacja szkodliwych pozostałości po tych zabiegach zależy od gatunku rośliny, rodzaju pestycydu, wielkości dawki oraz sposobu aplikacji.

Jak przenikają pestycydy

Do organizmu człowieka pestycydy przenikają głównie przez przewód pokarmowy. Dostarczone jednorazowo dawki tych środków nie są na ogół szkodliwe, jednak nawet niewielka ich ilość przyjmowana stale, kumuluje się w organizmie i staje się niebezpieczna. Szczególnie dotyczy to dzieci do lat 15, a także kobiet w ciąży i karmiących. Dlatego tak ważna jest kontrola poziomu pozostałości pestycydów w żywności.( https://bioplanet.pl/pestycydy).

Na szczególną uwagę zasługują owoce i warzywa, których spożycie z roku na rok wzrasta w związku z promowaniem zdrowego stylu życia. Wyniki badań, przeprowadzanych w kierunku obecności tych środków są bardzo niepokojące. Pokazują, że owoce i warzywa, produkowane w systemie konwencjonalnym, oprócz korzystnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, zawierają spore ilości kilku różnych pestycydów! Co więcej, nie wiemy, jak tak naprawdę na nasze zdrowie oddziałuje mieszanka różnych pestycydów, znajdująca się w spożywanych produktach!

Poniżej przytoczę kilka przykładów pestycydów:
Glifosat – środek chwastobójczy
Myclobutanil – środek grzybobójczy
Permetryna – środek owadobójczy stosowany w medycynie w leczeniu wszawicy – postać balsamu lub kremu
Cypermetryna – insektycyd służy do zwalczania mrówek, karaluchów, much, kleszczy
Trifluralina – herbicyd niszczący różne gatunki traw – zwiększa plenność zbóż

Jak sytuacja wygląda w produkcji ekologicznej?

W takowej istnieje całkowity zakaz stosowania syntetycznych pestycydów. Zbiory ekologiczne są produkowane bez chemicznych środków ochrony roślin i łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych. Stosuje się natomiast naturalne nawozy zwierzęce, kompost, nawozy zielone oraz zróżnicowany płodozmian. Produkcja zwierzęca prowadzona jest zgodnie z potrzebami zwierząt. Głównym pożywieniem dla zwierząt są pasze produkowane w gospodarstwie.
Rolnicy ekologiczni, jeżeli chcą pozytywnie przejść procedurę inspekcji (powtarzaną każdego roku) oraz otrzymać certyfikat, muszą przestrzegać powyższych reguł.

Badania

Firma Bio Planet S.A. (niezależnie od badań jednostek certyfikujących) poddaje dodatkowym analizom wybrane surowce oraz wyroby gotowe pod kątem obecności pestycydów. Badania wykonywane są w akredytowanym laboratorium w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Wart podkreślenia jest fakt, że do tej pory w żadnym produkcie BIO, który został wysłany do badań nie znaleziono pozostałości środków ochrony roślin w stężeniach wyższych niż ich dolne granice oznaczalności. (https://bioplanet.pl/pestycydy).

 

Źródło:

  • wikipedia.org
  • bioplanet.pl

 

Spis treści

Masz pytania?

Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, napisz do mnie na: [email protected]

Odpowiem najszybciej jak to możliwe.

Zdrowa Olka

Udostępnij

Podobne artykuły

Toksyny

Chemia domowa i kosmetyki

Czego należy zdecydowanie unikać w kosmetykach? Talku-zawiera w sobie często domieszki azbestu, dlatego zaliczany jest do substancji rakotwórczych. Jest on substancją nagminnie stosowaną w kosmetyce:zasypkach

Czytaj więcej »