Czym są konserwanty?
Są substancjami celowo dodawanymi do żywności w celu zahamowanie niekorzystnych zmian mikrobiologicznych ,chemicznych czy biochemicznych wywołanych przez bakterie i grzyby. W efekcie-uzyskujemy wydłużenie przydatności do spożycia, wydłużenie czasu transportu żywności, ładny zapach i piękny wygląd.
Zaliczamy do tej grypy konserwanty naturalne(całkowicie bezpieczne) i syntetyczne (szkodliwe w nadmiarze, oznaczone jako E).
Bądź świadomym konsumentem!!! Zagrożeniem jest przekroczonie przez niektórych producentów norm-dochodzi do kumulacji wielu konserwantów pochodzących z różnych źródeł!!!
Świadomy zakup może uchronić nas od rozmaitych problemów zdrowotnych i znacząco poprawić jakość naszej diety.
Popularne konserwanty stosowane w żywności
Wymienię kilka najbardziej znanych konserwantów:
Kwas benzoesowy, benzoesan sodu, potasu, wapnia E210, E211, E212, E213
Występowanie: napoje gazowane, płyny do płukania ust, wody smakowe, przeciery owocowe, dżemy,margaryny,piwa,jogurty owocowe, konserwy warzywne oraz sałatki
Wywołane choroby: sprzyja powstawaniu nowotworów, cukrzycy,podnosi trwale ciśnienie krwi, ADHD, zaburza mikrobiotę jelitową.
Azotan sodu, azotan potasu E251, E252
To substancje współdziałające w konserwowaniu żywności i utrwalaniu barwy mięsna. Azotany bezpośrednio nie hamują rozwoju bakterii, działają dopiero po przekształceniu mikrobiologiczno-enzymatycznym jako azotyny. Azotany jak i azotyny w wyniku działania wysokich temperatur (wędliny podczas smażenia, wędzenie, grillowanie) tworzą nitrozoaminy. Są to wybitnie rakotwórcze związki łączone z rozwojem raka ukł. pokarmowego.
Występowanie:peklowane produkty mięsne, sery żółte, mrożone pizzy, zapiekanki, fast-foodach
Wywołuje choroby:nowotwór ukl. pokarmowego, cukrzyca typu2, choroby Parionsona i Alzheimera
Porosiarczyn sodu E223
Występowanie-winogrona, borówka
Choroby-zmniejsza ilość vit. B w organizmie w efekcie mrowienie w dłoniach, skurcze brzucha, biegunki, zaburzenia trawienia,depresja, niedokrwistość,astma, alergia, wysypki.