Metale ciężkie w żywności

Zdrowa Olka - Sauna

Gdzie występują metale ciężkie?

Żyjemy z nimi za pan brat, stały się nieodłącznym elementem naszego życia, otaczają nas zewsząd. Tak się do nich przyzwyczailiśmy, że nie zauważamy ich negatywnego wpływu na nasze życie.
Intensywny kolor, piękny wygląd, uwydatniony smak, długi termin przydatności do spożycia, wspaniały zapach… to kilka najistotniejszych czynników, którymi kierujemy się przy zakupie produktów codziennego użytku.

Uśpiona czujność, brak chęci dociekania prawdy, wygoda, lenistwo…”fałszywy„ luksus… Powodują, że jesteśmy potencjalnymi ofiarami krzykliwych reklam, przemysłu chemicznego oraz ogromnych koncernów-dla których liczy się tylko zysk… nie nasze dobro i zdrowie!!!

O chorobach, które wywołują wszędobylskie toksyny, pisałam już powyżej, ale ku lepszemu zapamiętaniu przypomnę… t.j. nowotwory, choroby skóry, nadciśnienie, choroby Alzhaimera, depresje, … itd.

Na czym polega toksyczność metali ciężkich?

Rozłożone w czasie narażenie na niskie dawki-w efekcie ich znaczna kumulacja w organizmie w postaci chorób.

Przybliżę kilka przykładów metali ciężkich(występowanie i krótka charakterystyka).

ARSEN – pestycydy, insektycydy,herbicydy(przemysł rolniczy)
ALUMINIUM – transport, budownictwo, elektronika, proszki do pieczenia,barwniki, środki konserwujące,folia aluminiowa, antyperspiranty
KADM – najbardziej narażeni na jego oddziaływanie są spawacze oraz palacze tytoniu, hamuje też działanie witaminy D
RTĘĆ – kosmetyki do ciała, pralki, lodówki, zamrażarki, żarówki, ryby, amalgamaty-metalowe wypełnienia zębów
OŁÓW – farby, benzyna, huty, produkty spożywcze

Neutralizacja metali ciężkich

Co neutralizuje metale ciężkie:

  • kwas alfa-liponowy – brokuł, cebula,pomidory,szpinak
  • N-acetylocysteina – czosnek, brokuły, cebula, jajka, soja
  • cynk – pestki dyni, kakao, migdały
  • przyprawa kolendra
  • sauna – poprzez intensywne wypocenie tracimy głównie ołów, arsen, kadm
  • witamina B1 – zboża, kasze, orzechy włoskie – usuwa głównie ołów
  • witamina C – czerwona porzeczka i papryka, dzika róża, truskawki, cytryna,
  • antocyjany – maliny, jagody
  • biotyna – orzechy włoskie, groch, soja
Zdrowa Olka - Sauna

Spis treści

Masz pytania?

Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, napisz do mnie na: [email protected]

Odpowiem najszybciej jak to możliwe.

Zdrowa Olka

Udostępnij

Podobne artykuły

Toksyny

Chemia domowa i kosmetyki

Czego należy zdecydowanie unikać w kosmetykach? Talku-zawiera w sobie często domieszki azbestu, dlatego zaliczany jest do substancji rakotwórczych. Jest on substancją nagminnie stosowaną w kosmetyce:zasypkach

Czytaj więcej »